Voor wie is Woman Invest?

Voor iedereen (vanaf 18 jaar) die meer wil weten over investeren

Kan ik mijn geld verliezen als ik investeer?

Grotere opbrengsten gaan vaak gepaard met groter risico. Het kan zijn dat een bedrijf waarin je investeert het niet redt. Daarom is het verstandig om niet te investeren met geld dat je direct nodig hebt voor andere dingen.

Kan ik mijn geld terug krijgen als ik het nodig heb?

In principe krijg je geld uit dividend of als je je aandelen verkoopt. Het is echter niet altijd mogelijk om je aandelen te verkopen. Dit ligt aan het stadium waarin het bedrijf zich bevind. Daarnaast is het bedrag dat je krijgt niet per definitie gelijk aan het bedrag dat je erin hebt gestopt. Aandelen kunnen meer of minder waard zijn geworden.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is de algemene naam voor het concept waar vele individuen samen iets financiëren. Er zijn verschillende manieren waarop dat gebeurd;

1. Eigenaarschapscrowdfunding, of equity crowdfunding, geeft je een (stukje) aandeel in ruil voor de financiëring. Dit lijkt enigszins op beleggen.

2. Leningscrowdfunding geeft je recht op een vaste rente en je krijgt het uitgeleende bedrag aan het einde van de leenperiode.

3. Donatiegerichte crowdfunding levert jou als investeerder geen geld op. Misschien krijg je wel een cadeautje. Dit staat altijd duidelijk van tevoren aangegeven.

4. Het vooruitkopen van producten. Bij deze vorm van crowdfunding koop je een product dat nog ontwikkeld geproduceerd moet worden.

Wat is Angel Investment?

Een Angel investeerder is een informele investeerder. Dit betekent dat de investeerder op persoonlijke titel geld uitleent of aandelen afneemt. Vaak geeft de investeerder daarnaast advies en ondersteuning aan de bedrijven in zijn/haar portfolio.

Hoe moet ik mijn investeringen aan geven bij de belasting?

Je moet de waarde van jouw beleggingen aangeven bij de belasting. Dit wordt belast in box 3 met uitzondering van het heffingvrij vermogen. Voor groene beleggingen kun je vanaf 2013 een vrijstelling en een extra heffingskorting krijgen. Beleggingen in durfkapitaal kun je vanaf 2013 onder bepaalde voorwaarden aftrekken in jouw aangifte inkomstenbelasting. Neem bij twijfel over de kwalificatie van je belegging contact op met de belastingdienst of een eigen fiscaal adviseur.

volg ons op